Jeugd

Alles wat u moet weten over ons jeugdorkest.

Jeugd

 

jeugd kfow

 

Instaporkest

In het instaporkest leren de jongste muzikanten van de KF Onafhankelijkheid hun eerste stappen in het samenspel te zetten. Omdat het niveau van de fanfare vooral gedurende de laatste 20 jaar bleef stijgen, verloopt de instroom van jongeren immers steeds minder vanzelfsprekend. Het verschil tussen de individuele beheersing van het instrument en de inschakeling in een grotere groep is te groot geworden en de afzonderlijke partijen van de hedendaagse muziek te moeilijk om deze jongeren onvoorbereid in de grote groep te storten. Daarom leren zij in het instaporkest samenspelen met leeftijdsgenoten, begeleidingspartijen spelen, in de maat spelen, stemmingsproblemen oplossen, tegenzang of andere ritmes spelen, meerstemmig musiceren, verantwoordelijkheid nemen … e.d.

 

Op naar de grote fanfare

Op die manier wordt de drempel naar de fanfare voor hen aanzienlijk verlaagd en stijgen de "slaagkansen" in de grote fanfare gevoelig. Bovendien leren ze leeftijdsgenoten-muzikanten beter kennen en groeit de groepsgeest die in een fanfare zo onontbeerlijk is.

 

Repetitie's en optredens

Het instaporkest repeteert een 3-tal keer per maand (zaterdagvoormiddag) en geeft af en toe een optreden in eigen fanfarekring. Tevens gaven ze hun eerste Kerstconcert op 26 december 2005 o.l.v. Bert Van Thienen en i.s.m. het koor Famos. En dit met succes !
Op die manier doen de jongeren eveneens wat podiumervaring op en leren ze al snel met druk en stress omgaan.

 

Toelating

Onze jongeren worden in het instaporkest toegelaten nadat ze 1 jaar individueel instrumentenonderricht hebben gehad in de muziekacademie of de eigen opleiding. De overstap naar de fanfare gebeurt dan meestal in de loop van de middelbare graad in de muziekacademie.